Annekes zorgreis: van thuiszorg tot de invalpool
Annekes reis bij Sius begon zestien jaar geleden, vers van de opleiding Verzorgende IG. Met jeugdige onzekerheid en verlegenheid ging ze aan de slag in de thuiszorg. "Ik was nog superjong en verlegen. Ik merkte hierdoor al snel dat de thuiszorg niet echt bij mij paste. Ik moest veel zelf op pad, maar voelde mij daarbij alles behalve fijn."
De ontdekking van Roetendael
Het was haar tante die Anneke wees op een openstaande vacature bij Roetendael. ''Mijn tante werkte al bij Sius en had het erg naar haar zin. Ze wist dat ik op zoek was en stuurde mij daarom de vacature door.'' De doelgroep van Roetendael sprak Anneke erg aan, omdat ze het verzorgende aspect niet wilde loslaten. Een grootdeel van de bewoners van Roetendael is namelijk afhankelijk van de begeleiding als het gaat om algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Binnen de muren van Roetendael vond Anneke al snel haar thuis en raakte ze verbonden met haar team en de bewoners. Anneke vertelt: "Ik voelde me direct thuis binnen de organisatie en het team."
Een onvergetelijke band
Haar werk bij Roetendael ging samen met het opbouwen van een hechte band met de bewoners. Gedurende vijftien jaar genoot Anneke van haar werk, ondanks momenten van twijfel, vooral na het krijgen van kinderen. Anneke licht toe: "Vooral na het krijgen van kinderen had ik wel eens dit gevoel, omdat je zowel thuis continu aan het verzorgen was als op het werk."
De sprong naar verandering
Het verlangen naar ontdekking en groei leidde Anneke naar een nieuwe uitdaging: Schans-Jaartsveld. Hier kwam ze terecht in een totaal andere omgeving, met een focus op begeleiding in plaats van lichamelijke verzorging. Anneke vertelt: "Het was natuurlijk een sprong in het diepe. Ik had 14 jaar op dezelfde locatie gewerkt. Maar al snel merkte ik dat ik de verandering, afwisseling en nieuwigheid juist erg waardeerde."
De uitdaging van de invalpool
Deze drang naar verandering stopte niet. Anneke besloot na 1,5 jaar op de locatie Schans-Jaartsveld te hebben gewerkt, te solliciteren bij de invalpool van Sius. Een flexibele schil die invalt in diverse teams als dat nodig is. In diezelfde periode kwam ze ook in aanraking met het project 'Gluren bij de buren'. Dit gaf haar de kans om al een beetje voor te proeven van hoe het werken in de invalpool eruit zou zien. Tijdens het project kon ze verschillende diensten meedraaien op andere locaties en leren van haar collega's. Drie vliegen in een klap volgens Anneke: ''Ontdekken of je nog werkplezier ervaart, meer uren draaien dan in je contract staat en andere teams helpen die het rooster niet rond krijgen. Hoe mooi is dat?!". Ondanks de kinderziektes die het project nog had, heeft het project haar dus echt geholpen om vol vertrouwen de invalpool in te stappen.
De vrijheid van de invalpool
Eenmaal in de invalpool zit Anneke weer helemaal op haar plek. Ze vond de afwisseling en vrijheid die ze zocht. In haar eigen woorden: "Je hebt geen losse verplichtingen meer zoals het zijn van taakhouder of aandachtsfunctionaris. De uren die in je contract staan, kun je echt gewoon weer zorgen."
Toekomstige perspectieven
Voor de komende tijd wil Anneke blijven werken in de invalpool en ontdekken wat Sius nog meer te bieden heeft. Ze koestert de kans om te blijven leren van haar collega's en zichzelf uit te dagen. "Nu ga ik weer ontdekken!", sluit Anneke af.