Gijs' inspirerende reis: van leraar naar zorgverlener
Stap binnen in het leven van Gijs, een 54-jarige Lichtenvoordenaar. Ontdek zijn reis van leraar naar zorgverlener.
Een tweede kans
Gijs begon zijn carrière als planner bij een transportbedrijf, maar al snel merkte hij dat dit niet de voldoening bracht waar hij naar zocht. Hij verlangde naar meer betekenis in zijn werk. En dat dreef hem om de stap naar het onderwijs te zetten. Jarenlang doceerde hij met passie. Hij herinnert zich: "Ik wilde méér dan alleen cijfertjes. Ik wilde iets doen waar ik mensen kon helpen."
Toch, zoals het leven soms doet, bracht het leven een onverwachte wending. Gehoorproblemen zorgden ervoor dat hij niet meer voor de klas kon staan. Gijs stond voor een flinke uitdaging; het zoeken van een nieuwe passie.
Een oude liefde
Gijs' pad naar de zorg begon al veel eerder. "Herinneringen aan mijn tijd op een camping, waar jaarlijks mensen met een beperking kwamen, bleven terugkomen," zegt hij met een glimlach. "Daar begon mijn liefde voor deze doelgroep." Hij herinnert zich ook de warme band die hij had met de tante van zijn vrouw, die een geestelijke beperking had. Deze ervaringen, gekoppeld aan zijn verlangen om met mensen te werken, stuurden Gijs in de richting van de zorg. Hij wist diep van binnen dat dit zijn roeping was.
Een belangrijke keuze
"Ik kwam in contact met Sius via mijn loopbaancoach," herinnert Gijs zich. "Een meeloopdag bij de Patronaatstraat, een woonlocatie van Sius, overtuigde mij dat dit mijn plek was." Het was niet alleen de warme sfeer die hij fijn vond, maar ook de diverse doelgroepen binnen Sius die zijn hart raakten. Het was een roeping waarvan hij wist dat hij die moest volgen. Ondanks dat dit betekende dat hij weer de schoolbanken in moest. "Mijn hart ligt hier," benadrukt hij met overtuiging.
Opnieuw de schoolbanken in
De overstap naar de zorg was niet zonder spanning. "Lesgeven is heel anders dan zelf les krijgen," geeft Gijs toe. Maar hij is dankbaar voor de steun en begeleiding die hij krijgt van Sius. "Felien, de opleidingscoördinator, staat altijd voor mij klaar, net zoals mijn werkbegeleiders Maarten en Rik." zegt hij dankbaar. ‘’De opleiding bestaat uit één dag school en vier dagen werken. Elk leerjaar loop je stage op een andere locatie binnen Sius. Op deze manier leer je de verschillende doelgroepen kennen en kun je jezelf ontwikkelen.’’ Doordat Gijs eerder docent Engels was, kreeg hij vrijstelling voor het vak Engels. ‘’Dat is wel superfijn, want hierdoor heb ik toch al een kleine voorsprong.’’
Samenwerken en groeien
Op dit moment loopt Gijs stage op de locatie Sleeswijkstaat in Winterswijk. "Het team op de Sleeswijkstraat is geweldig," vertelt Gijs enthousiast. "Ze staan altijd klaar om mij te helpen. Ik kan alles vragen en ze nemen echt de tijd voor mij. Ook doen we vaak leuke dingen samen. Denk aan borrelen of een hapje eten. Zo leer je elkaar op een andere manier kennen. Dit versterkt onze samenwerking enorm." Volgend jaar zal hij naar een andere Sius-locatie gaan om meer ervaring op te doen. Het vooruitzicht om verschillende doelgroepen te leren kennen en zijn horizon te verbreden, vindt hij heel leerzaam. ‘’Natuurlijk is het ook lastig om de locatie waar ik mij zo thuis voel te verlaten.’’, vertelt Gijs. ‘’Je bouwt snel een hechte band op met de cliënten en collega’s. Maar ik denk dat ik hierdoor mij het vak wel meer eigen kan maken. Dit helpt mij straks als ik afgestudeerd ben.’’
Een bijzondere band met cliënten
Het mooiste aan zijn werk vindt Gijs "dat je écht een verschil kunt maken." Hij deelt een mooi verhaal: "Een cliënt was dol op treinen. Samen zijn we naar het treinstation gereden. Een kleine moeite voor mij, maar hij heeft het er nog steeds over. Hoe speciaal is dat?!"
Een gouden toekomst
Gijs hoopt snel zijn opleiding af te ronden en fulltime bij Sius aan de slag te kunnen. "Ik wil cliënten blijven ondersteunen en met hen blijven leren," zegt hij vol overtuiging. Voor hem betekent dit het vinden van rust en het kunnen doen van wat hij het leukst vindt: zorgen voor anderen.